5 причини да се страхувате от смяна на работата

За повечето търсещи работа фразата „нова работа“ е вълнуваща, защото сигнализира за възможности за усвояване на нови умения, разширяване на мрежата от контакти и изграждане на автобиографията. Но промяната може да бъде и плашеща. Ако се страхувате от нова работа, не сте сами. Тревожността при новата работа е често срещана, но победима.

Някои части от процеса на търсене на работа могат да бъдат ужасяващи. Според проучване на JobMonster за 2019 г. мнозинството (38%) от респондентите казват, че се страхуват най-много от интервюта, докато 33% може дори да не стигнат толкова далеч, защото се страхуват, че автобиографията им може да влезе в „черна дупка на Интернет “при кандидатстване за работа. Други страхове идват към края на процеса на търсене на работа, които включват договаряне на заплата (16%) и отказ за предложение за работа (13%). Плюс това, какво ще стане, ако получите нова работа и я мразите?

Така че, докато страхът от търсене на работа е истински за много хора, не можете да го оставите да пречи на кариерата ви. Ако установите, че ви е трудно да задвижите процеса с търсенето на работа, може би е време да се изправите срещу страховете си. В крайна сметка времето не се движи в обратна посока. Защо да прекарвате толкова много време, като се чувствате неизпълнени, безспорни, недоплатени и неоценени? Прочетете по пет причини, поради които може да ви е страх да си намерите работа, заедно с някои идеи как да преодолеете страховете си.

Страхувате се да оставите настоящия си работодател

„Какво ще правят без мен?“ Специалистите по подбор често чуват този въпрос. „За верните хора – казва тя – мисълта да разочароват настоящия си работодател или да ги оставят с празни ръце в натоварено време е парализираща.“Лоялността към работодател е възхитителна, но какво ще кажете за вашата лоялност към кариерата ви? „Трябва да сте този, който се грижи за вашия най-добър интерес – и за кариерно израстване“.Изправете се пред страха си: Дайте всичко от себе си до последната минута на вашата работа. По този начин ще си тръгнете като човек, който е давал всичко от себе си всеки ден, а не като човек, който е изпуснал топката.

Вие сте това, което правите

Много хора се страхуват да си намерят нова работа, защото самоличността им е обвързана с настоящата им работа.Хората често се приютяват в заглавието си, компанията, в която работят, или индустрията си като идентифициращи собственото си достойнство. Когато случаят е такъв, идеята за преход към нова работа може да се почувства така, сякаш те пренасят своята самоличност – не само какво правят, за да плащат сметките. И това може да бъде толкова обезпокоително, колкото да се погледнете в огледалото и да видите чуждото лице вместо своето. Изправете се пред страха си и разберете силните си страни и как можете и искате да допринесете за дадена организация. Един лесен начин да се възползвате от това е да практикувате самоутвърждаване. Вие сте нещо повече от вашата работа. Вие сте сложно, добре развити личности с интереси, качества и разнообразни умения.

Притеснявате се, че може да мразите новата си работа

Уплашени сте да си намерите работа заради неизвестното? Е, вярно е, че дяволът, когото познавате, е по-добър от дявола, който не познавате? Много кандидати остават на мизерните си работни места от страх, че някъде другаде могат да бъдат още по-нещастни. Когато нещата не са добри в работата ви, лесно е да се предположи, че е точно така: дълги часове, лоши надзорници, взискателни клиенти. Но когато нещата са лоши, вие си дължите да тръгнете да търсите по-добро. Изправете се пред страха си: Много хора всъщност не се отвращават от работата си – всъщност много хора наистина обичат това, което правят. Така че победете тревогата си при новата работа и невежеството си, като направите някои изследвания за други компании. Отидете на информационни интервюта. Проучете страхотните предимства на компанията, които се предлагат другаде. Посетете кариерни събития и панаири, за да се срещнете с хора, които работят в други компании, и да разберете дали им харесва работата им. Страхът ви може да се окаже толкова достоверен, колкото мислите.

Страх от провал

Закрепяте ли всичките си постижения към късмет и се борите с постоянен страх от провал или страх от излагане като измама? Синдромът на измамника може да повлече дори най-умния и компетентен специалист в тъмната дупка на отчаянието.Знайте, че не сте сами. Това е страх, с който много хора се сблъскват в даден момент, в личен и професионален план.Изправете се пред страха си: Един прост начин за преодоляване на съмнението в себе си е чрез внимателно четене на длъжностните характеристики за вашата идеална роля на работа. Изучете задълженията и необходимите умения. Запитайте се: Какви умения използвам в настоящата си работа, които могат да се прехвърлят на работата, която искам? Какви допълнителни умения трябва да науча? Отделете време да се поучите от миналото си – какво е работило за вас, както и какво не – и се доверете на тези уроци. С честна оценка вие сте много по-способни да признаете собствените си умения и да видите къде се нуждаете от допълнително обучение и подкрепа.

Позитивно мразиш да си новото дете

Удобно сте на настоящата си работа. Имате рутина, имате приятели, знаете как да намерите най-доброто кафе в сградата. Напускането на тази зона на комфорт и необходимостта да разбера политиката в офиса – камо ли къде да обядваме – сред нов набор от колеги може да бъде ужасяващо. Изправете се пред страха си: Непознатото, макар че със сигурност може да бъде обезпокоително, рядко е толкова лошо, колкото си мислим, че ще бъде. Един от начините да преодолеете страха си да не сте новото дете в блока на работа: Започнете да се напъвате да се запознаете с нови хора сега. Търсете нови преживявания. Присъединете се към нови групи и клубове извън работата. Колкото повече практика срещате с нови хора и навигирате в непознатото, толкова по-удобно ще излезете в търсене на нова работа.

Уплашен, че няма да си намериш работа? Направите това

Демоните в главата ви казват ли ви, че никога няма да си намерите работа? Не ги слушайте. Това е просто тревожност от нова работа, която вдига шум. Присъединете се към JobMonster.bg безплатно днес за да получите безценна информация за интервюта, кариерно развитие и съвети за търсене на работа. Никога не е късно да започнете страхотна кариера.

2 коментара

 1. sikis izle

  I enjoy your work, thankyou for all the good articles. Lisbeth Quintus Verdi

  Reply
  1. admin Author

   Thank you!

   Reply

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg