8 въпроса, които да зададете в интервю за стаж

Направете страхотен стаж, като зададете няколко добри въпроса по време на интервюто си.

Знаем, знаем: Училището току-що завърши и вече трябва да мислите за есенни стажове. Вярно е: Компаниите започват процеса на подбор, така че трябва да сте готови. Интервюто за стаж е малко по-различно от интервюто за постоянна работа. Едно обаче е същото: Вероятно ще бъдете поканени да зададете въпроси на интервюиращия в даден момент – и трябва да сте готови да зададете няколко подходящи.

Ето някои добри въпроси, които можете да зададете в интервюто си за стаж, които ще ви накарат да изглеждате умни и разумни:

Как ще оцените представянето ми?

Изразяването на интереса ви към обратна връзка ще ви помогне да покажете, че се интересувате от обучение, фокусирани сте върху професионалния растеж и желаете да бъдете обучени. Попитайте по какви задачи или умения може да бъдете оценени и кой ще извършва вашите оценки.

От колко време предлагате стажове?

Можете да попитате от колко време в организацията работят стажанти. Искате да видите дали организацията е свикнала да използва и работи със стажанти. За някои стажанти може да не е подходящо да работят с работодател, който няма установени процедури, правила и т.н.

Какъв беше миналия ви опит със стажанти?

Разпитването за миналия опит на компанията със стажанти може да ви помогне да получите повече информация за това какво ще очаква от вас. Бихте могли да  попитате какво е направило миналите стажанти успешни и как най-добре бихте могли да направите ценен принос чрез стажа си, ако сте наети. Въпросите не само ще покажат, че гледате на стажа като начин да развиете уменията си, но и да помогнете на компанията. Освен това отговорите ще ви помогнат да разберете дали компанията вижда стажа като възможност, която да ви помогне да развиете уменията си, или просто възможност да привлечете някой, който да ви помогне със задачите.

Какъв ще бъде типичният работен ден?

Това ще ви помогне да разберете какви са очакванията за планиране, които мениджърите имат за длъжността, като работното ви време и почивките. Знанието от самото начало дали се очакват извънредни или късни вечери в офиса може да помогне на бъдещите стажанти да намерят работна среда, която да съответства на графика им и да насърчи професионалния им растеж.

С кого ще работя?

В някои организации стажантите са назначени да работят за конкретно лице или отдел, докато в други те са обединени заедно. В дадена ситуация стажантите може да нямат шанс да установят добри отношения с наставник или могат да получат само поглед от високо ниво на организацията, а не по-задълбочено потапяне в определена функция. От друга страна, групи стажанти могат да работят по по-големи, по-важни проекти, отколкото самостоятелно.

Колко взаимодействие ще имам с други служители?

Стажантите трябва да се възползват пълноценно от това, че са в професионална среда затова е разумно да попитате за възможностите за разговори и общуване с хора извън отдела.

Бихте ли ми казали повече за фирмените …?

Кандидатите за стаж трябва да задават въпроси, които демонстрират познанията им за компанията, като се интересуват от новини, свързани с организацията, или изискват повече подробности относно информацията, която са намерили на уебсайта на компанията. Студентите могат също да демонстрират интереса си да бъдат ангажирани служители и граждани, като задават въпроси за това как организацията допринася за своята индустрия и общност и как като стажант ще работят за тези каузи.

Колко често наемате стажанти за работа на пълен работен ден?

Никога не е рано да се разбере дали компанията разглежда стажантите като потенциални служители. Но дори и да не се получи след дипломирането, пак можете да се възползвате от стажа си, за да ви помогне да получите първата си работа.

Блеснете по време на интервюто си

Стажът може да ви помогне да отворите врати пред вас, така че бъдете блестящи по време на интервюто си. Присъединете се към JobMonster.bg за да получите безценна информация за интервюта, кариерно развитие и съвети за търсене на работа. JobMonster може да ви помогне да дадете силни отговори, които подчертават вашето желание, набор от умения и стойността, която бихте донесли на компанията. Никога не е рано да започнете страхотна кариера.

Можете да ни пишете и на info@jobmonster.bg

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg