Как да подготвите автобиографията си за търсене на работа

Искате нова работа? Първо ще трябва да се научите как да създадете автобиография, която да ви помогне да блеснете. Тези седем прости стъпки могат да помогнат.

Решили сте да започнете търсенето на работа, но вече сте срещнали затруднение: как да създадете автобиография, която да доведе до положителни резултати.

В търсенето на работа „вашата автобиография е вашето оръжие номер едно. Когато я оформите правилно, вашето CV може да ви отвори вратите за страхотна работа.С толкова високи залози не е чудно, че опресняването на автобиографията също често изпълва хората с екзистенциална тревога. Получаваме го – кондензирането на цялата ви трудова история в перфектно формулиран документ без печат от една страница, който потенциално може да определи цялото ви бъдеще в кариерата, може би е малко стресиращо.

Но какво, ако ви кажем, че не трябва да е толкова плашещо, колкото си мислите? JobMonster.bg  разполага с всякакви ресурси, за да улесни целия процес. Ако сте повече от типа „направи си сам“, следвайте седемте стъпки по-долу, за да научите как да създадете перфектна автобиография. Ще ви поканят на интервюто за нула време.

1. Започнете с правилните параметри

Автобиографиите не са „универсални за всички“. Форматът, който трябва да използвате, и информацията, която трябва да подчертаете, зависи от вашето поле, за начало. Така че ще искате да структурирате автобиографията си така, че да отговаря на отрасловия стандарт за работата, за която кандидатствате. Бърз начин да започнете да разберете това? Разгледайте шаблоните за резюме на JobMonster.bg по отрасли.

Вашият опит също играе роля в структурата. Отговорът на вековния въпрос „колко голяма трябва да бъде автобиографията ми?“ е, че зависи от това колко опит имате. Като общо правило, търсещите работа с опит под три години трябва да се стремят към една страница, но тези с повече години в тази област могат да достигнат до две.Имайте предвид, че специалиста по подбор няма време да чете романи. И тъй като  секунди за CV, препоръчително е да бъдете лаконични. Набиращите персонал ще загубят фокус и внимание, ако посочите всяка отговорност, която някога сте имали.И накрая, на въпроса за хронологични (работни места, изброени в ред по дата) или функционални (работни места, изброени по уместност). Същността е в това, че функционалността обикновено има смисъл, освен ако не смените работата си, тепърва започвате или имате пропуски в работната си история. В противен случай предпочитайте хронология.

2. Положете правилните основи

Независимо от работата или отрасъла, в който се занимавате, има няколко задължителни неща за всяко автобиография. Те са: трудов опит, длъжности, отговорности и години на работа на всяка длъжност.

Важно е да покажете на бъдещите работодатели период. Дори да използвате функционална автобиография, за разлика от хронологичната автобиография – пак трябва да включите години.

О, и не забравяйте информацията си за контакт! Вярвате или не, понякога се случва рекрутърите да получават автобиографии, които не включват данни за контакт с кандидата. (Смятаме, че е безопасно да предположим, че това са хората, които не са били извикани за интервюта.) Въпреки че не е необходимо да включвате домашния си адрес – специалистите по подор да започнат да правят предположения, че пътуването до работното място може да е твърде дълго за вас. Задължително е да включите вашия телефонен номер и имейл адрес.

3. Използвайте ключови думи

Съставяйте автобиография с ключови думи. Когато рекрутърите публикуват работни места, те обикновено не четат всяко попълнено резюме – те често започват с това, че тяхната „система за проследяване на кандидати“ (изискано име за софтуер за набиране на персонал) филтрира автобиографиите въз основа на ключови думи. Тези ключови думи са термини или фрази, които мениджърът по наемането е сметнал за ценни за работата.

Така че е препоръчително да използвате автобиографията си с ключови думи, но също така трябва да внимавате да не прекалявате, тъй като човек се надява да прочете автобиографията ви в крайна сметка.

По този начин потърсете тези ключови думи навсякъде и осигурете малко контекст с всяка. Например, търсещият работа в социалните медии може да включва имената на ключови платформи с някакво обяснение, като например „Използвайте Instagram, за да покажете доволни клиенти, увеличавайки последователите с 10 000“.

Нуждаете се от помощ при изготвянето на ключови думи? Вземете думи и фрази директно от описанието на длъжността – отразявайки рекламата, тъй като мениджърът по наемането обикновено поставя най-желаните набори от умения най-отгоре.

4. Удвоете числата, за да увеличите шансовете си

Преминаването през системата за проследяване на кандидатите е все едно да преминете през полуфинала – но вашата автобиография все още има още препятствия под формата на онези вербуващи хора, които се опитват да изберат най-доброто от най-доброто, което да привлекат за интервюта. Искате да сте сигурни, че сте определили количествено своите постижения, за да им помогнете да ви видят и да ви сложат в списъка на подходящите, а не на резервните или на отхвърлените кандидати. Ако имате избор между кандидат, който „може да разработи потенциални клиенти за продажби“ и този, който „разработва 20 нови клиенти за продажба на седмица“, няма ли да изберете последния?

Количественото определяне помага на рекрутърите да поставят рамка около работата, която вършите, и как я вършите. Управлявате ли екип и колко? Спестихте ли парите на компанията и колко? Посочването на ежедневни, седмични, месечни срещи и резултати свидетелства за способността ви да изпълнявате много задачи и да свършите работата.

Всичко, свързано с време, пари или хора, предлага ключова възможност за количествено определяне.

5. Уверете се, че не сте моден пропуск

Точно както не бихте се появили на интервю за работа, облечени в джинси или костюм със свръхшироки ревери, не искате и автобиографията ви да изглежда неподходяща или неактуална.

Така че изтрийте този отворен раздел „цел“ и заменете с обобщение, което сега е за предпочитане. Изрежете клишето „референции, достъпни при поискване“ (да, разбира се, че са) отдолу.

Можете да премахнете основните компютърни умения като Microsoft Word и да включва само специфични умения за вашата индустрия, като програмиране на C ++. Също така ще искате да изключите онзи луд шрифт, който смятате, че ще помогне на автобиографията ви да изпъкне. Можете да направите себе си малко по-малко цветни и социални, ако добавите някои хипервръзки, вашите умения в матрица /SF for media/ и цвят.

6. Помолете подходящ познат да прегледа работата ви

Ако сте стигнали толкова далеч при преобразяването на автобиографията си, време е да си починете. Вероятно сте прекарали твърде много време, взирайки се в документа на екрана си, като проверявате за грешно изписани думи и други грешки в печата, че той вече дори не ви чете като английски. Време е да вкарате втори чифт очи, за да дадете на вашето резюме още веднъж.

Първа възможност: Обадете се на ментор или приятел, търсещ работа, за когото можете да направите същото. Втори и още по-добър вариант: Можете да получите критика за автобиография безплатно (сериозно!) от експертите зад услугата за писане на автобиография на JobMonster.bg . Действителен специалист по автобиография ще прегледа вашия документ и в рамките на няколко дни ще предостави оценка на начините, по които можете да подобрите автобиографията си, така че да премине през роботите и да се открои при наемането на мениджъри.

7. Направете себе си „откриваем“ за рекрутерите

Някога чудили ли сте се защо някои хора просто получават обаждания от рекрутъри и защо не сте един от тях? Е, всеки ден рекрутерите търсят в базата данни за автобиографии на JobMonster.bg кандидати за работни места, които дори не са публикувани. Като качите автобиографията си, можете да бъдете един от хората, които се намират от такъв специалист.

Също така, качването на автобиографията ви ще улесни процеса на кандидатстване, когато започнете да кандидатствате за работни места в JobMonster.bg. Като имате автобиографията си вече в нашата система, кандидатстването може да бъде толкова лесно, колкото натискането на бутона „Прилагане“.

Сега, след като разбрахте по-добре как да създадете автобиография, продължете и качете това резюме в JobMonster.bg , защото сте направили много важна стъпка от първия етап за търсене на нова работа. Сега просто трябва да намерите правилната работа. Имате нужда от помощ за това? Присъединете се към JobMonster.bg безплатно днес. Като член можете да качите до пет версии на автобиографията си – всяка съобразена с видовете работни места, които ви интересуват. Работодателите търсят JobMonster.bg  всеки ден, търсейки да запълнят топ работни места с квалифицирани кандидати, точно като вас. Освен това можете да получавате сигнали за работа, изпратени директно във вашата пощенска кутия, за да намалите времето, прекарано в разглеждане на реклами.

 

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg