Как да приемете предложение за работа

Приемането на предложение за работа е триумфален момент за всеки търсещ работа. След цялата работа, която сте свършили по проучване, кандидатстване за работа и интервюиране, най-накрая ви беше предложена позицията, към която сте се стремили. Разбираемо сте развълнуван. Но не бързайте да се включите веднага. Да знаеш как да приемеш предложение за работа е ключово умение, което всеки търсещ работа трябва да владее.

Когато работодателят предлага предложение за работа, той на практика поставя картите си на масата и иска вие да направите същото – което означава, че искат вие също да поставите картите си на масата и да приемете позицията веднага и там.

За да разберете как да приемете предложение за работа по правилния начин, изпълнете следните стъпки:

  1. Изразете своята признателност за предложението за работа

Независимо дали общувате лично, по телефона или по имейл, благодарете на човека, който е направил предложението, и кажете колко сте развълнувани и благодарни, преди да направите нещо друго.Независимо дали ще се върнете с преговори или ще приемете офертата без промени, започването по този начин задава добър тон на разговора.Продължавайте с ентусиазма, докато вървите напред. Не забравяйте, че компанията е уязвима – може да не приемете предложението им – така че ги накарайте да чувстват по-малко вашия интерес към ролята. Използването на думи като „развълнуван“ ще разбере смисъла, без да казва, че приемате позицията.

  1. Поискайте да получите офертата в писмен вид

Да се ​​научите как да приемете предложение за работа означава, че трябва да знаете точно на какво казвате „да“. След като благодарите на работодателя, поискайте офертата да бъде представена в писмен вид. Официалното писмо с оферта за работа трябва да включва най-малкото името на позицията, начална дата, заплата, придобивки и др.

Тази стъпка е полезна защото:

  1. Това прави офертата официална.
  2. Дава ви шанс да прегледате подробно детайлите, за да сте сигурни, че разбирате напълно какво ви се предлага.

Попитайте колко време трябва да дадете окончателен отговор след получаване на писмото. Ако работодателят каже, че се нуждае от незабавен отговор, това е лош знак. Правилното приемане на оферта за работа изисква дължима грижа и една компания е много наясно с това. Натискът върху вас не създава най-добро впечатление и обикновено се използва като тактика за сплашване. Отговорният работодател иска бъдещите служители да имат известно време за размисъл – обикновено ден или два – преди да приемат предложение за работа.Но ако искате да договорите условията, отговорете, като кажете: „Обмислих предложението и това е чудесна възможност; бих искал да обсъдим подробностите по-внимателно. Кога можем да уговорим време за разговор или среща?“

Бъдете подготвени с правилните въпроси, които да зададете, когато преговаряте за заплатата, и не забравяйте, че трябва да възприемате тон на сътрудничество, а не конфронтация в преговорите си. В края на краищата и двамата искате едно и също нещо – вие в тази работа.

  1. Знайте какво да кажете, когато приемате предложение за работа

Когато приключите с преговорите и сте готови да приемете, повторете всички подробности, както ги разбирате в своето приемане. Можете да кажете: „Разбрах, че ще имам право на X дни ваканция, Y сума на бонуса, дължим на Z, компанията покрива 75% от разходите ми за здравеопазване и отговаря на моите изисквания за заплата.“ Това е особено важно, ако сте преговаряли от първоначалната оферта. Всъщност трябва също така да поискате да получите окончателната официална оферта в писмена форма.

Ако преговорите са отнели повече от очакваното, потвърдете това в приемането си. Преговорите са стресиращи и за двете страни и изразяването на признателност за времето и усилията на вашия нов работодател, след като най-накрая приемете оферта, показва, че сте готови да продължите напред.

Накрая попитайте за следващите стъпки. Например, има ли документи за включване, с които трябва да започнете, след като приемете предложение за работа? Ще има ли ориентация? И как можете да се подготвите за първия си ден? Това показва вашия интерес, което ще потвърди на компанията, че са направили правилния избор като са ви наели.

Търсите предложения за работа?

Започнете от тук. Сега, когато сте по-ясни как да приемете предложение за работа, очевидно е, че има какво да обмислите, преди да подпишете договор – дори когато сте сигурни, че сте намерили идеалната работа. Имате нужда от кариерен съвет? Не се колебайте да изпратите автобиографията си на info@jobmonster.bg с конкретно запитване, а ние ще се свържем с Вас.

 

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg