Как да продължите, след като сте били отхвърлени за работа

Използвайте тези стъпки, за да обработите емоциите си, да се поучите от опита и да се върнете там.

Да бъдеш отхвърлен е неприятно. Без значение колко трудно сте се добрали за събеседване, проучвате работодатели или се подготвяте за интервюта за работа, понякога просто не сте получили работата, която сте преследвали. И може да е разочароващо да чуете защо сте били отхвърлени, особено когато сте се потрудили, за да стигнете толкова далеч в процеса. Да разберем как да преодолеем отказа е горчиво хапче за преглъщане, но всъщност може да бъде от полза в дългосрочен план.

Преди да направите неправилния извод, че не ставате, ето и истината, която е необходимо да приемете: справянето с отхвърлянето ще ви помогне да се приближите до точната работа за вас, като наблегне върху това, което е желателно да подобрите – тоест, ако отделите време да се поучим от него, ще имаме полза.

Не го приемайте лично

Разсъждавайте в перспектива. Факт е, че няма да започнете всяка работа, за която кандидатствате. Когато се сблъскате с „не“, отделете време, за да преработите емоциите си. Може да се почувствате смаяни или разочаровани от първото си отхвърляне. Когато се включат още няколко не, вероятно ще ви светне червената лампа. Това е напълно естествено – трудно е да не възприемате отхвърлянето като атака срещу вашата страхотност. Но наистина не е така. Има неподходящи служители за конкретна фирма.

Гневът обикновено е резултат от нараняване или изпитване на заплаха за самочувствието.Отказа може да бъде терапевтичен, когато се извършва по ефективен начин. Вместо да реагирате гневно, като изливате гнева си върху най-близкото саксийно растение, говорете с приятел (някой, който не е колега). След това си дайте време да се отпуснете. Помислете за упражнения, слушане на музика или спорт – нещо, което да ви помогне да издухате парата, така че да не се бутилира вътре. Закаляването на емоциите ви ще ви помогне да се придвижите напред по-конструктивно.

Поискайте обратна връзка

Може да бъде по-лесно да разберете как да преодолеете отхвърлянето, когато получите нещо полезно от интервюто. Някои мениджъри по наемане ще ви кажат защо не сте получили работата, но други не. В такъв случай не боли да попитате защо не сте избрани. Възможно е да е имало причини извън вашия контрол и знание. Например, компанията може да е решила да повиши някого от компанията или може да е загубила бюджета за тази позиция.

От другата страна може да има основателна причина да бъдете пренебрегвани. Ако вашите умения не отговарят на изискванията, това трябва да имате предвид, когато кандидатствате за бъдещи работни места. Или може би не изглеждахте подходящо като държание и облекло. По-добре е да знаете тези причини, отколкото да ги игнорирате.

Простото искане за обратна връзка също показва на експерта по подбор, че ви е грижа за компанията, което може да ви помогне да си намерите работа там надолу. Професионален съвет: бъдете конкретни, когато отправяте молбата си (напр. „бих Ви бил много благодарен, ако можете да ми кажете как мога да подобря уменията си за интервю“), и винаги следвайте с благодарност.

Бъдете полезни за другите

Доброволчеството не само помага на хора, но и е чудесен начин да възстановите увереността си, да разширите набора си от умения и да работите с други. Разходете се с няколко кучета за приюти, пригответе ястия, помогнете в общността – каквото и да ви мотивира.

Доброволчеството ви помага да видите колко много можете да предложите и колко повече сте оценени като човек в сравнение с работник, изпълняващ определена длъжност. Освен това ще вършите продуктивна работа, която изпълнява, като същевременно добавяте дълбочина към автобиографията си.

Разширете мрежата си

Въпреки че разговорът с повече хора може да ви накара да почувствате, че просто получавате повече откази, освежаването на вашата професионална мрежа може да ви помогне да възвърнете страстта си към работата, която вършите. Кажете на вашите контакти вида работа, която ви интересува, и поискайте препоръки за това кои компании търсят служители. Може да откриете, че хората всъщност искат да ви помогнат.

Продължете търсенето

Научаването как да преодолеете отказа може да попречи на мрака да наруши ангажимента ви за намиране на работа. Колкото по-скоро се върнете в играта, толкова по-скоро ще намерите нова работа, която обичате.

Бихте ли могли да използвате помощ за това? Присъединете се към jobmonster.bg безплатно днес. Като член можете да качите различни версии автобиографии, мотивационно писмо, да създадете видео визитка и да използвате профила си от социалните мрежи. Работодателите търсят jobmonster.bg всеки ден, търсейки да запълнят топ работни места с квалифицирани кандидати, точно като вас. Освен това можете да получавате сигнали за работа, изпратени директно във входящата ви поща, за да можете да бъдете сред първите, които кандидатстват, когато позициите станат налични. Оставете jobmonster.bg да свали част от тежестта от раменете ви и да ви помогне да се наемете.

 

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg