Как да се държим на Коледното парти в работата

Въпреки че повечето от нас обичат хубавите празници, мисълта за коледно парти може да бъде ужасяваща за някой. Или може би сте въодушевени, защото сте го очаквали цяла година и нямате търпение да се облечете в новозакупеното си празнично облекло. Може би сте развълнувани и нервни едновременно.

Каквото и да чувствате, това е съвсем нормално. Не забравяйте, че фирмено коледно парти, което трябва да отпразнува края на годината и 365 дни упорит труд, може да бъде смущаващо дори за най-отговорения служител.Ако идеята за празнично парти в офиса предизвиква видения за пияни колеги, носещи абажури на главите си или правещи неподходящи фотокопия на части от тялото си, нека това неподходящо поведение бъде напомняне какво да не правите. Вашите действия по време на вашето коледно офис парти ще бъдат под зоркото око на вашите колеги, мениджъри и ръководители, така че винаги бъдете в най-доброто си поведение. В крайна сметка това е работно събитие, а не ъндърграунд денс парти.Да знаеш как да оцелееш при всяко социално събиране или парти, спонсорирано от компанията, е основно умение, което трябва да притежаваш. Коледното офис парти се провежда само веднъж годишно, но ще има много други работни събития, които също трябва да посетите. Това може да бъде щастливо събитие за нетуъркинг, интимна вечеря, изживяване за изграждане на екип или пълноценна компания за празнуване на огромна печалба. Какъвто и да е поводът, ще трябва да се появите, да създадете мрежа и да играете по правилата.

И така, как се справяте с напоените с алкохол води на вашето работно коледно парти? Прочетете, за да разберете нашите най-добри неща, които трябва и не трябва да правите, за да си осигурите успешна, празнична вечер с вашите колеги.

Облечете се подходящо

Ако имате нужда от помощ да решите какво да облечете на фирменото си коледно парти, първо се свържете с колегите си, за да разберете дрес кода. Най-вероятно ще получите имейл от отдела по човешки ресурси с всички подробности. Може би изпълнителният директор иска всички да носят грозни пуловери, така че естествено вие бихте искали да носите най-грозния си пуловер.Или темата може да е по-официална, когато се очаква бизнес облекло, в който случай ще последвате примера. Винаги можете да добавите малко блясък към тоалета си; просто не забравяйте да се придържате към какъвто и да е дрескод. Вашите колеги ще си помислят, че не сте екипен играч, ако не го направите.

Не яжте или пийте прекомерно

Ако сте изкушени да прекалявате с безплатния отворен бар, ордьоври и бюфет на празничното парти в офиса си, силно ви съветваме да не го правите. Да изпиете твърде много коктейли или да държите чашата си в купата за пунш цяла нощ се равнява на много проблеми. Това важи и за виртуалните празнични партита. Последното нещо, което хората искат да видят, е да изричаш думите си или да заспиваш пиян в Zoom.

Прекаленото пиене може да намали бдителността ви и потенциално да доведе до неприемливо поведение, като танцуване по масите или казване на нещо неподходящо, което никога не можете да отмените. Може дори да рискувате да загубите работата си, така че дръжте максимум две напитки и никога не пийте и шофирайте.Освен това хапването на нещо леко преди партито винаги е добра идея, тъй като не искате да изглеждате твърде лаком.

Комуникирайте

Вашето коледно парти в офиса е отлична възможност да се смесите с хора, които иначе никога няма да видите в офиса, така че използвайте времето си разумно. Преди да се появите на събитието, практикувайте представянето си в асансьора, защото никога не знаете с кого можете да се сблъскате. Има голям шанс да се окажете до главния изпълнителен директор на бара, в който случай трябва да знаете как да се представите, без да се „саморекламирате“.

Въпреки че може да изглежда смущаващо, опитайте се да общувате с хора от други отдели, вместо да прекарвате цялата вечер с обикновените си приятели в офиса. Това е чудесен начин да изградите своята сфера на влияние; в крайна сметка нова връзка може да доведе до бъдещо повишение. Не забравяйте да поддържате леки разговори, да водите смислени разговори и винаги да проявявате интерес към другите.

Не говорете за чувствителни или неподходящи теми

Когато работите в мрежа на вашето коледно офис парти, има определени теми, от които трябва да стоите далеч от всяка цена. Първо, избягвайте спорни теми като религия, политика и неприятни шеги. Тези разговори имат навика да се отразяват зле. Второ, не се оплаквайте и не хленчете за нищо. Ако имате някакви оплаквания относно вашата работа или заплата или колко мразите шефа си, запазете го за лична дискусия с човешки ресурси. И накрая, дори не си помисляйте да клюкарствате или да участвате в клюки за другите. Ще опетните репутацията си завинаги.

Време за появяване и тръгване

Освен ако не сте един от организаторите, препоръчваме ви да не се появявате на вашето коледно офис парти по-рано или точно навреме. Дори ако събитието е в офиса, направете почивка след работа, освежете се и се върнете. Пристигането 15 до 30 минути след началото е напълно приемливо. Ако възнамерявате да направите „модерно късно“ влизане половин час преди края на партито, помислете отново. Освен това се опитайте да прекарате поне един час на партито.

Ако прекарвате толкова страхотно време в лудост и общуване, че дори не забелязвате колко е късно, сте имали успешна нощ! Въпреки това, не си тръгвайте последният и избягвайте да купонясвате в малките часове, освен ако не искате да си създадете име на купонджия.

Не действайте неподходящо

Искате да направите ход към колега, на когото сте хвърлили око? Помисли отново. Вашето работно коледно парти определено не е мястото за публични прояви на обич. Дръжте ръцете си настрана, избягвайте флирт, връзка с колега, танци на бара и всяко друго неподходящо поведение, което може да ви коства работата. Не забравяйте, че винаги има някой с камера, залепена за ръката му, и последното нещо, което искате, е вашите лудории да станат вирусни в социалните медии.

Кажете сбогом

Може да изглежда подозрително, ако се измъкнете от коледното офис парти, без да се сбогувате с колегите и новите си връзки. Въпреки че няма да имате време да се сбогувате с всички, особено ако е събитие за цялата компания, направете всичко възможно да си проправите път през тълпата и да поздравите хората, с които се чувствате най-комфортно. Не е нужно да се увличате в цял разговор. Просто едно просто „Беше фантастично да те срещна (или да те видя) отново. Прекарах страхотно. Ще се видим скоро“ ще бъде достатъчно.

Не публикувайте снимки или видеоклипове без разрешение

Това, което излиза в социалните медии, си остава в социалните медии. Не бихте искали да се събудите на следващия ден и да откриете, че сте маркирани в снимки и видеоклипове, в които заемате странни пози до гигантската ледена скулптура на гном. Така че, уважавайте желанията на другите и публикувайте нещо онлайн само след установяване на правила с вашите колеги. Също така, за всичко, което публикувате, уверете се, че винаги е в положителна светлина, защото не забравяйте, че вашият шеф вижда всичко.

Благодарете на организаторите

Едно сърдечно „благодаря“ е много важно, така че отделете малко време, за да покажете признателността си на организаторите. Празничното работно събитие изисква много планиране, независимо дали е голямо или малко, така че разберете кой е участвал и поздравете усилията им с бърза благодарност, преди да напуснете партито. Можете дори да направите допълнителни усилия и да изпратите благодарствен имейл на следващия ден, за да изразите своята благодарност.

Посрещнете Новата година с блестяща нова кариера

Докато решавате какво облекло да облечете на вашето коледно офис парти, отделете малко време, за да попълните своя JobMonster профил. Качете автобиографията си, така че специалистите по набиране на персонал и мениджърите по наемане във вашата индустрия да могат да се свържат с вас.

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg