Как да се справим със завистта на работното място

Независимо дали сте субект или обект на нечия завист е необходимо да намерите начин, за да не тръгнете по кариерната стълбица надолу.

Всички ние чувстваме в един момент: завист. Въпреки че е естествена човешка емоция, тя може да ескалира и дори да дерайлира кариерата ви, ако проникне във вашата работа. Преодоляването ѝ не е съвсем лесно, но е необходимо.

Преди да продължим по-нататък, внимавайте да не объркате ревността със завистта; те са две много различни неща. При ревността (обикновено връзка)  се чувствате заплашени да загубите обекта на вашите чувства от трета страна. Завистта, от друга страна, е вашето желание да имате нещо, което притежава друг човек. Ще бъдете ревниви, ако някой флиртува с вашият любим, но ще завиждате на страхотната нова работа на сестра ви. В някои случаи може да сте обект на нечия завист – може би сте получили голямо повишение. В други случаи може да сте завистлив човек – ако вашият колега е получил задача, за която сте мечтали. И в двата сценария тези напрегнати чувства могат да увредят работните отношения, да нарушат екипите и да подкопаят работата. И така, как се справяте със завистта? Тези стъпки ще ви помогнат да укротите звяра и да избегнете създаването на врагове по време на работа. Ако ти завиждаш Изправете сеПреди да направите нещо, за да поправите ситуацията, трябва да контролирате чувствата си. „Ако можете да признаете, че завиждате, можете да започнете да управлявате това“, казва Йохана Ротман, консултант по управление и автор на „Зад затворени врати: Тайните на великото управление“. Трябва да признаеш завистта си, преди да се превърне в негодувание.

Поздравете колегата

Част от това да бъдеш добър колега е да празнуваш постиженията на своите връстници. Нека да кажем, че Елена получи промоция, а ти не. Вместо да се затруднявате за загубата си, поздравете я – в идеалния случай пред другите си колеги. Този вид поведение ще ви помогне да укрепи отношенията ви с Елена и ще постави основата за същото отношение към вас, когато постигнете върхове в бъдеще.

Направете най-добрите изпълнители свои наставници

Страхотна стратегия за преодоляване на завистта е третирането на конкурентите като потенциални ментори, а не като опоненти. Използването на взаимоотношенията с връстници с най-добри резултати може да ви помогне да подобрите уменията си. Освен това може да увеличи репутацията ви – а наличието на такъв позитивен имидж може да ви помогне да бъдете забелязани от горестоящите във фирмата.

Дръжте работния си живот далеч от личния си живот

Работната завист може да прерастне в живота ви извън работата, ако го оставите. Проучване на университета в Синсинати Линднер в колежа по бизнес, което разгледа ефектите на завистта на работното място, установи, че негативните чувства се носят вкъщи – лягат с тях, събуждат се с тях и се забиват с тях в на следващия ден, в крайна сметка губите ценното си време и затруднявате производителността. Не позволявайте това да се случи. Дръжте професионалния си живот отделно от личния си живот.

Ако сте обект на нечия завист

Преценете своята виновност

Ако смятате, че колега ви завижда, започнете, като направите крачка назад и се погледнете в огледалото. Може да подклаждате завистта на човека, ако винаги прекалявате със собствения си клаксон. Вашата най-добра стратегия: Запазете хвалбата за работа след работа – не изпускайте имената, че сте обядвали с изпълнителния директор, получили сте напитки от шефа си или за голямото пътешествие с колегите.

Подхождайте директно към човека

Завистта може да накара хората да се държат зле, което означава, че може да станете жертва на клюки, изключване или дори саботаж. Сериозните нарушители трябва да се разглеждат един срещу друг. Кажете на лицето: „Изглеждаше малко разстроен от мен при сутрешната среща. Наистина ценя връзката ни, затова исках да разбера. Какво става? “Притеснявате се как ще реагира човекът? „За да ги обезоръжим и да бъдете по-малко заплашващи, дори бихте могли да кажете:„ Чудя се дали има нещо, което направих да ви обидя и бих искал да поговорим за това как можем да работим по-добре заедно “.В повечето случаи воденето на спокоен разговор с човека ще деескалира ситуацията и ще даде възможност на вас и вашия колега да намерите взаимно приемлив начин да продължите напред. Ако имате проблеми с решаването на проблема самостоятелно, може да се наложи мениджърът ви да се включи.

Намерете по-малко токсично работно място

Преодоляването на завистта може да бъде изтощително. Ако колегата ви прави нещастен живота или ако сте пренебрегнати при промотиране, време е да се поогледате за по-добри условия. Регистрирайте се в www.jobmonster.bg днес, за да бъдете намирани от работодателите и да получавате най-добрите оферти от тях днес.

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg