Мотивационното ви писмо трябва да включва тези 3 неща

Оставете автобиографията ви да говори и мотивационното писмо да привлича.

На много работни места ви молят да подадете мотивационно писмо заедно с другите документи за кандидатстване, но дори ако мотивационното писмо не е задължително, може да се възползвате от възможността да го изпратите. За да си заслужите усилията, трябва да знаете какво да включите в мотивационното писмо. Целта е да изразите своите знания, приложими умения и страст към въпросната работа.

Мотивационното писмо ви дава възможност да завършите положителното впечатление, което сте оставили от автобиографията и да впечатлите hr специалистите. Така че, ако ще изпратите такава, първо се уверете, че всяко писмо е съобразено с работата, за която кандидатствате, и посочва позицията. Второ, уверете се, че всяко мотивационно писмо, което пишете, включва тези три елемента.

Доказателство, че сте си написали домашното

Работодателите и мениджърите по наемане искат да видят, че знаете в какво се впускате. Важно е в ранните раздели на вашето мотивационно писмо да посочите работата, нейното заглавие и компанията под някаква форма.

И не се страхувайте да направите някакъв комплимент. Впечатлете потенциалния си бъдещ шеф с признание за успеха на компанията. Бонус точки, ако този успех е свързан с екипа, към който бихте се присъединили.

Ето един пример за това как бихте промъкнали тази информация в описанието на мотивационното писмо. Това е извадка от примерно мотивационно писмо, с което можете да започнете:

„Впечатлен съм от начина, по който правите екологичните проблеми достъпни за лица, които не са природозащитници (особено на страниците на списание „Х“, което ме впечатли толкова много), и бих се радвал на възможността да бъда част от вашия екип“.

Стила на писмото е неформално, ласкателно и показва, че кандидатът за работа има впечатления от фирмата.

Обяснение за това как са свързани вашите умения

Мотивационното писмо е и писменото обяснение на автобиографията ви, тъй като се отнася до работата. Затова е важно да обясните в писмото какво точно можете да направите за тази компания и тази роля въз основа на предишния си опит.

Ето един революционен подход, който постига това, без да отегчава читателя до смърт. Даръл Гърни, треньор в кариерата и автор на „Никога повече не кандидатствайте за работа: нарушете правилата, пресечете линията, победете останалите“, моли кандидата за работа да напише това, което той нарича „T-Letter“Това е писмо с въведение с две изречения, последвано от две колони: Една отляво, „Вашите изисквания“ и друга отдясно, „Моите квалификации“. Довиждане големи, скучни блокове текст.

Едно от най-добрите указания какво да включите в мотивационното писмо е длъжностната характеристика. Изтеглете изречения, които изразяват това, което компанията търси, и ги поставете в колоната „Вашите изисквания“. След това добавете изречение за всяко в колоната „Моите квалификации“, което обяснява как вашите умения съвпадат с тези. Това е агресивен, смел подход, но такъв, който може да ви отличава от останалите.

Разбира се, можете да направите това и по по-традиционен начин – като просто посочите как вашите умения се свързват с работата.

Вашето вълнение за позицията

Ето едно упражнение: Помислете за себе си в работата, за която кандидатствате. Какво чувствате Вероятно сте доста заинтригувани. Сега впрегнете малко от това вълнение и го оставете на хартия.

Например, ако кандидатствате за уеб дизайн, можете да напишете: „Откакто се помня, ме интересува как работи цифровият свят и как потребителите взаимодействат с уебсайтове. Дизайнът на уебсайтове не е само моята кариера, това е моята страст, поради което се надявам да ме вземете за тази страхотна роля във вашия екип.

„В това има чувство и емоция; далеч от писмото със суха форма, за което сте си помислили, че трябва да напишете.Както казахме, персоналът по човешки ресурси и наемащите мениджъри разполагат с ограничено време и много автобиографии за сортиране. Не ги приспивайте. Създайте нещо, по което ще ви запомнят. Това може да е разликата между приложението ви, което се озовава в кошчето или входящата поща на шефа.

Сега, относно вашето автобиография …

Чудесно, знаете какво да включите в мотивационно писмо! Но макар това парче хартия да не е задължително, вашето резюме определено не е така. Автобиографиите все още са изпитано и истинско изискване, което мениджърите по наемане използват, за да скринират потенциални кандидати, което означава, че вашето трябва да бъде в най-добра форма, преди да го изпратите.

Имате нужда от помощ за това? Можете да изпратите автобиографията си днес на info@jobmonster.bg за да получите помощ от експертите на JobMonster. Ще получите подробна обратна връзка след два работни дни, включително преглед на външния вид и съдържанието на вашето автобиография, както и прогноза за първото впечатление на рекрутъра. Направете професионално впечатление, за да започнете обещаващо търсене на работа.

 

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg