Най-добрите решения за кариера за 40-те

Имате опит зад гърба си, но безброй нови възможности предстоят. Разгледайте тези 10 начина да продължите да развивате кариерата си през следващите години.

Ако сте на около 40 години, може да имате най-разнообразни възможности за развитие в кариерата си, т.к имате много опит зад гърба си, но все още има дълъг път, преди да се пенсионирате. Това е идеалният момент да разберете в каква посока да се насочите, ако искате да направите кариерна промяна на 40.

Говорихме със специалисти по кариерно развитие, за да ви запознаем с някои от най-добрите решения за вас в кариерата. Вижте какво имат да кажат, за да направят следващите 12 месеца най-добрата година в кариерата ви.

Разберете къде искате да отидете

Прегледайте къде сте в кариерата си и къде искате да стигнете до края на следващата година. Задайте си няколко въпроса за оценка на кариерата. Там ли сте, където искате да бъдете? Работата, която вършите, енергизира ли ви или ви демотивира? Започвате ли да чувствате, че е време за драстична промяна или по-фина?

Опитайте нещо ново

Някои коуч специалисти препоръчват на хората на 40 или 50 години да търсят нова посока в своите области, за да останат креативни и свежи. Резолюцията за годината включва поемане на ангажимент да се инвестира разумно време и енергия за това, което подхранва индивида най-много в работата. Решете да се включите като доброволец или да предложите нови проекти и идеи, за да поддържате работата интересна и да обосновете своята постоянна актуалност.

Вземете ментор

Не е късно да вземете ментор на 40 или 50 години. На тази възраст менторът може да ви помогне да направите следващия скок към постигането на вашите кариерни цели, като например да преминете на ръководна позиция. Намерете някой, който е на крачка или две пред вас в йерархията на вашата компания, и се срещнете с този човек за обяд или кафе, за да научите повече за кариерата му. Вземете техните съвети, но най-вече създайте връзка. Дори ако този човек не прави много за вашата кариера, имайте предвид, че също така никога не е късно за свързване в мрежа.

Станете ментор

На 40-те си години сте в уникална позиция да станете сами ментор. По време на кариерата си сте натрупали много знания и сега имате възможност да върнете част от това прозрение на по-малко опитните си колеги.Решете да бъдете ментор през следващата година. Колкото по-склонни сте да споделите прозрение и да помогнете на другите в постигането на обща цел , толкова по-голямо е усещането за удовлетворение отвътре.

В крак с технологиите

Полагайте постоянни усилия, за да останете на върха на новите технологии.Започнете с онлайн класове за да напреднете в кариерата си. Независимо дали става въпрос за умения в социалните медии или знания за софтуерни разработки във вашата индустрия, изграждането на техническите ви умения ще помогне да запазите вашите други умения подходящи с напредването на кариерата. Не искате да бъдете този човек в стая, пълна с 23-годишни, който не знае какво е TikTok.

Укрепете вашата марка

Продължавайки да се образовате в социалните медии, в даден момент ще се натъкнете на концепцията за лична марка. Изграждането на вашата мрежа и онлайн присъствие е добър начин да започнете да се учите как да изградите лична марка. Присъединете се към онлайн индустриални групи, за да разширите мрежата си и да следвате тенденциите и да споделяте проницателни статии в социалните медии.

Дори да се чувствате на странна и непозната територия от гледна точка на кариерните цели, не забравяйте, че това се нарича социална мрежа по някаква причина и извеждането ви онлайн може да бъде също толкова плодотворно, колкото и да уцелите следващото индустриално събитие. Просто се уверете, че страниците на вашия профил са подходящи, за да се виждат сред професионалните ви колеги.

Фокусирайте се върху собственото си изпълнение

Вероятно сте много по-заети сега, отколкото сте били на 30-те години, така че през следващата година поработете върху уменията си за фокусиране. Постоянното разсейване подкопава способността ни да се фокусираме и може да откриете, че обхватът на вниманието ви е много по-кратък, отколкото е бил преди. Медитацията и упражненията също могат да помогнат.

Бъдете подготвени за нови възможности

Никога не се знае кога може да се окажете в търсене на нова работа – активно или пасивно. Може да си мислите, че сте прекалено важни, за да уволните, но никой не е имунизиран – и да се наложи да започнете отначало, а през 40-те може да е трудно. Бъдете готови за всичко; идентифицирайте други работодатели, които биха могли да се възползват от вашите умения в случай на изненадващо съкращаване.

Бъдете готови за промяна

Ако все пак решите да направите промяна в кариерата на 40, не забравяйте, че това може да отнеме време. Започването на 40-те години помага да оставите останалите години по правилния път. Преценете дали ви харесва работата ви или не. Ако не ви харесва това, което правите, сега е точното време да направите промяна. Може да изглежда страшно, но не се притеснявайте – не е късно.

Актуализирайте автобиографията си

Кога за последно решихте да актуализирате автобиографията си? Защо не сега? Вероятно сте постигнали няколко точки в кариерата през последната година. Много по-лесно е цялата тази информация да е готова за употреба, когато имате нужда от нея, вместо да се налага да създавате автобиография от нулата и да си спомняте какво сте постигнали през последните 10 години. Независимо дали искате да направите промяна в кариерата на 40 години или да заемете висша ръководна позиция, отделете време, за да добавите постиженията от предходната година, постигнатите цели, награди и акценти. Бихте ли могли да използвате помощ за това? Вземете безплатна оценка на автобиографията днес от експертите в JobMonster’s Resume. Ще получите подробна обратна връзка след два работни дни, включително преглед на външния вид и съдържанието на вашето автобиография, както и прогноза за първото впечатление на рукрутъра. Това е бърз и лесен начин да се позиционирате добре през следващите месеци.

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg