Стратегии за оцеляване за самотни работещи родители

Самотните родители имат трудно ежедневие, но решенията са налични.

Тъй като балансът работа/живот вече е сложна концепция за семейни двойки, които работят, това е още по-голямо предизвикателство за тези от вас, които го правят сами. Като самотен родител, вие не само трябва да съчетавате цялата логистика на грижите за децата и работното време, но има и финансов натиск от управлението на едно домакинство.

Когато жонглираш със същите отговорности, пред които са изправени домакинствата с двойни работещи родители, но всички сами, това може да бъде много предизвикателство. Това е необходимостта от справянето с необходимостта да работите, за да плащате сметките и желанието да бъдете добър родител, който прекарва време с децата си. Самотните родители се борят толкова много, без да имат партньор, който да споделя този товар.

В исторически план читателите казват на JobMonster, че смятат, че ролята им на родител е повлияла на търсенето на работа, докато други казват, че родителството е повлияло на цялостната им кариера. Така че, за да ви помогнем да се справите с тези уникални предизвикателства, споделяме някои стратегии за балансиране на самотното родителство с пълноценна кариера.

Идентифицирайте най-големият си проблем

Тъй като динамичната и финансова ситуация на всяко семейство е различна, започнете, като разберете от какъв тип подкрепа се нуждаете най-много. Ако работите на работа, която изисква много пътувания, може би грижата за децата е най-голямата ви пречка. Вашето решение вероятно ще разчита на мрежа от помощници – братя и сестри, родители, приятели, дневни и извънучилищни грижи, наред с други.

Гъвкавият работодател може да улесни балансирането на живота ви, но гъвкавостта може да означава различни неща за различните хора. Това може да означава да имате предвидими часове без изисквания за оставане до късно; може да работите по-ранна смяна, за да можете да излизате с децата си след училище, или може да работите с гъвкаво работно време няколко дни в седмицата.

Поискайте Flextime стратегически

Ако вече сте в компания, която обичате, помислете дали да не поискате допълнителна подкрепа, която ще ви помогне да бъдете по-добър служител и родител. Всичко се свежда до повече контрол върху това кога, къде и как работите. Отпускът и гъвкавият работен график рутинно са сред най-желаните аспекти на предложението за работа.

Например, може би вашият работодател може да направи приспособления, така че да имате повече свобода на действие с ежедневните си начални и крайни часове – стига работата ви да е свършена. Или може би можете да проучите опция, която ви позволява да работите по-дълго, така че да имате един почивен ден в седмицата.Ако решите да говорите с настоящия си работодател за гъвкави опции, ето няколко съвета, които да имате предвид, докато разглеждате темата:

· Направете го за работата си.

Работодателите искат да чуят как гъвкавата работа ще ви направи по-продуктивен, фокусиран и енергичен служител. Ако има някой друг във вашата компания, който работи по този начин, цитирайте го като пример.

· Предвидете притесненията или страховете на вашия шеф и бъдете готови да се справите с тях.

Подгответе план за това как ще общувате с тях, как ще изглежда графикът ви, как ще си сътрудничите с екипа си и как ще бъдете на разположение за нуждите на място.

• Предложете пробно изпълнение.

Много мениджъри може да се колебаят автоматично да ви позволят да използвате гъвкави опции за работа, така че предлагането на пробен период от един до два месеца може да им помогне да се приспособят към идеята и да ви позволи да докажете, че гъвкавостта е страхотна идея и за двама ви.Можете също така да обмислите нетрадиционни работни ситуации, като например намаляване на часове на непълно работно време, като същевременно допълвате доходите си с работни места на свободна практика, които можете да вършите в свободното си време – тоест, ако има смисъл за вас. Работата на свободна практика може да ви помогне да поемете толкова много или толкова малко работа, с която можете да се справите, и това може да варира през цялата година в зависимост от вашите нужди.

Потърсете компании, които могат да отговорят на вашите специфични нуждиБез значение кое е най-важно за вас – дали това е възможността да работите отдалечено, добри обезщетения или достъп до (или дори субсидия за) дневни грижи – важно е да направите своето проучване, когато търсите работа. Посетете уебсайта на компанията и сайта на профила на компанията JobMonster и прегледайте области, които говорят за културата и предимствата на работното място. Често, когато една компания предлага гъвкава организация на работа или предимства за работа от разстояние като примери, тези предимства ще бъдат очевидни на страниците на работодателите и кариерата им.

За да помогнете за намирането на компании със силен опит в наемането на работещи/самотни родители, можете да започнете, като проучите тези, включени в най-добрите компании за работещи майки. Освен това прочетете страниците в социалните медии на компанията, за да откриете какви ценности подчертават и какво казват служителите им за тях.

След като действително започнете процес на интервю, също така е разумно да търсите доказателства за семействата на хората в тяхното работно пространство – виртуално или лично – като снимки или детско изкуство. Това може да е улика, че сте в култура, подходяща за семейството.

Преговаряйте за предимствата, които са най-важни за вас

В проучване на JobMonster 75% от респондентите казаха, че ще попитат за политиката на организацията относно гъвкавите работни графици, преди да получат предложение за работа (22% при обаждането за проверка, 53% в интервюто). И това е напълно приемливо.

Наемателят може също да ви помогне да определите дали компанията насърчава култура, която ще бъде подкрепяща. Например, попитайте дали има гъвкавост да пристигнете и напуснете офиса или дали мениджърът или културата управляват определен график (т.е. 7:30 сутринта – 16:30 часа). Тази информация е полезна при координирането на грижите за децата.

Само имайте предвид, че тук има тънка граница между събирането на необходимата информация и неволното сигнализиране за липса на ангажираност към нуждите на вашия работодател или изискванията на работата. По-добре е да проучите тези подробности, когато стигнете до края на процеса и вече сте определили, че изглежда има добро съвпадение и взаимно желание той да работи.

Някои експерти казват, че откритото обсъждане на ситуацията ви като самотен родител може, за съжаление, да ви отвори към съзнателно и подсъзнателно пристрастие от страна на наемателите и мениджърите по наемане. Като се има предвид това, можете абсолютно да задавате въпроси за това как компанията подхожда към баланса между професионалния и личния живот или какви са нейните гъвкави работни политики.

Независимо от всичко, ако сте самотен родител, се сблъсквате със сложности, които другите хора в работната сила може да не са. Трябва да пазарувате, да готвите, да храните, да обличате, да преподавате, да играете и да превозвате децата си – всичко това и се грижите за кариерата си. Избирайки работодател, който предоставя предимства и гъвкавост, за да се приспособи към вашия начин на живот, вие ще бъдете по-добре подготвени да вършите най-добрата си работа както на работа, така и у дома.

Намерете подходящите работодатели

Познаването на най-добрите компании, които да отговорят на вашите нужди като работещ родител, е ключова стъпка в процеса на търсене на работа.

Имате нужда от помощ?

Когато се присъедините безплатно към JobMonster, можете да получавате сигнали за работа от избрани компании, изпращани до вас, когато се появят отворени позиции, което намалява времето, което прекарвате в търсене в реклами. Позволете ни да ви помогнем да имате по-опростено търсене на работа, за да можете да се погрижите за най-важното.

Напиши коментар

Единственото място за среща на всички работодатели и служители в реално време, което дава възможност за бърз контакт с правилните кандидати!

Свържете се с нас

JobMonster
info@jobmonster.bg
+359 889 364 557
www.jobmonster.bg